ASA BÄÄND II

Kun Matti Salo aloitti uransa artistinimellä Avain, jätti hän jo esikoislevyllään Punainen tiili (2001) lähtemättömän jäljen suomiräpin historiaan. Tätä poliittista, paatoksellista debyyttiä ei ole turhaan kutsuttu aikansa sukupolvikokemukseksi. Se oli vasta tarinan alkua, sillä siitä lähtien nykyisellä Asa -nimellään artisti on todistanut toistuvasti kielellisen ja mielellisen virtuoosimaisuutensa ja luonut taiteellista nahkaansa yhä uudelleen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Asa on julkaissut musiikkia ahkerasti ja monipuolisesti, psykedeliasta ammentavasta ja DIY -henkisestä Foetida-sarjastaan aina perinteisempää hiphop-estetiikkaa edustaviin levyihin, kuten Love ja Jou jou. Vain muutamia mainitakseni. Asan tuorein julkaisu on hänen oman levy-yhtiönsä, Roihis Musican kautta vuonna 2022 ilmestynyt “Täytyy mennä metsään” , joka on artistin järjestyksessään seitsemästoista studioalbumi.

Näinä päivinä Asa on kasvanut täyteen mittaansa yhtenä Suomen taitavimmista, omaäänisimmistä ja monitasoisimmista räppäreistä, ja on julkaissut ja keikkaillut sekä DJ-vetoisesti että livebändin kanssa artistinimellä Asa, Asa & Band – ja nyt tuoreimmalla kokoonpanollaan Asa Bäänd II. Huikealta kuulostaa! Ja miksei kuulostaisi, kun virtuoosimme bändissä taituroivat sellaiset tutut nimet kuin Antti Kivimäki, Antti Raassina, Rasmus Pailos, Tero Holopainen ja Ville Väätäinen. Entistäkin moniulotteisempi sanataide yhdistettynä taitavaan livesoitantaan nostaa tämän kokoonpanon, jälleen kerran, aivan uusiin taiteellisiin sfääreihin. Mieli auki ja eturiviin!